PineOptim

Διαχείριση των Μεσογειακών δασών Πεύκης για αριστοποίηση του ισοζυγίου άνθρακα και νερού υπό την κλιματική αλλαγή.

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

Fixed Size Card Images

Ο Κύριος Στόχος

Η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των μεσογειακών πευκοδασών μέσω της ενίσχυσης του ισοζυγίου άνθρακα και νερού, αντιμετωπίζοντας τις κλιματικές προκλήσεις μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που συνδυάζει την οικοφυσιολογία των δέντρων, τη διαχείριση των δασών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη μοντελοποίηση των οικοσυστημάτων.

Βελτιστοποίηση των Μεσογειακών Πευκοδασών υπό Κλιματική Αλλαγή

Τα μεσογειακά πευκοδάση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων τους. Στο πλαίσιο του έργου PineOptim, η αποστολή μας είναι να καινοτομούμε με στρατηγικές διαχείρισης αυτών των δασών για μέγιστη δέσμευση του άνθρακα και αποδοτική χρήση του νερού. Μέσω της ενσωμάτωσης της σύγχρονης οικοφυσιολογικής έρευνας, των ανθεκτικών πρακτικών διαχείρισης των δασών και της προηγμένης μοντελοποίησης των οικοσυστημάτων, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την προσαρμοστική ικανότητα αυτών των δασών εν μέσω αυξανόμενων κλιματικών προκλήσεων. Η προσέγγισή μας όχι μόνο υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα, αλλά εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα αυτών των ανεκτίμητων οικολογικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.

Βασικές Περιοχές Εστίασης:
- Οικοφυσιολογική Έρευνα: Κατανόηση των προσαρμοστικών μηχανισμών των ειδών πεύκων για βελτιστοποίηση της υγείας και παραγωγικότητας των δασών.
- Πρακτικές Διαχείρισης Δασών: Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης που ισορροπούν την οικολογική βιωσιμότητα με την εκμετάλλευση πόρων.
- Διατήρηση Βιοποικιλότητας: Προώθηση της βιοποικιλότητας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της λειτουργικότητας του οικοσυστήματος.
- Μοντελοποίηση Οικοσυστημάτων: Χρήση δυναμικών μοντέλων για την πρόβλεψη και διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους κύκλους του άνθρακα και του νερού στα δάση.

Με την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων συνιστωσών, το PineOptim επιδιώκει να προστατεύσει και να διατηρήσει τα μεσογειακά πευκοδάση, διασφαλίζοντας ότι οι κρίσιμες οικοσυστημικές υπηρεσίες τους διαρκούν εν μέσω των εξελισσόμενων κλιματικών μεταβολών.

```html

Ολοκληρωμένη Κλιματική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Δασών

Το έργο PineOptim αφιερώνει τη δραστηριότητά του στη δημιουργία μιας αρμονικής ισορροπίας μεταξύ των δασικών οικοσυστημάτων και του μεταβαλλόμενου κλίματος. Η ολοκληρωμένη μας προσέγγιση συνδυάζει την πρωτοποριακή έρευνα με πρακτικές στρατηγικής διαχείρισης δασών για να διασφαλίσει ότι τα πευκοδάση στη Μεσόγειο όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και ακμάζουν υπό τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι στόχοι μας εστιάζονται στα εξής:
- Κλιματική Ανθεκτικότητα: Ενίσχυση της ικανότητας των πευκοδασών να αντέχουν και να προσαρμόζονται στις πιέσεις που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης του νερού και της ικανότητας δέσμευσης του άνθρακα.
- Βιώσιμη Διαχείριση: Εφαρμογή πρακτικών διαχείρισης βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικολογική υγεία και παραγωγικότητα των δασών.
- Συμμετοχή των Ενδιαφερόμενων: Συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης δασών που είναι τόσο αποτελεσματικές όσο και κοινωνικά περιεκτικές.
- Απόφαση με Bάση τα Δεδομένα: Αξιοποίηση της εκτενούς συλλογής δεδομένων και της μοντελοποίησης των οικοσυστημάτων για την επικαιροποίηση των πρακτικών διαχείρισης και την πρόβλεψη της μελλοντικής δυναμικής των δασών.

Μέσω αυτής της πολυδιάστατης στρατηγικής, το PineOptim διευκολύνει μια ισορροπημένη συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπινων αναγκών και της περιβαλλοντικής διατήρησης, διασφαλίζοντας τη διατήρηση και ενίσχυση αυτών των ζωτικής σημασίας οικοσυστημάτων για τις μελλοντικές γενιές.

```html

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Ως μέρος του έργου PineOptim, σχεδιάζουμε μια σειρά από μελλοντικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο τη δέσμευση διάφορων ενδιαφερόμενων και τη διάδοση γνώσης ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των μεσογειακών πευκοδασών. Αυτά τα εργαστήρια θα είναι καίρια στην:
- Κοινοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: Παρουσίαση των επερχόμενων αποτελεσμάτων από τις οικοφυσιολογικές μας μελέτες, τη μοντελοποίηση οικοσυστημάτων και την έρευνα διαχείρισης δασών.
- Επίδειξη Βέλτιστων Πρακτικών: Επίδειξη αποτελεσματικών τεχνικών διαχείρισης που ενισχύουν τη δέσμευση του άνθρακα και την αποδοτικότητα χρήσης του νερού.
- Ενθάρρυνση Ενδιαφερόμενων: Δημιουργία πλατφορμών για αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, διαχειριστών δασών, φορέων χάραξης πολιτικής και τοπικών κοινωνιών.
- Ενίσχυση Δεξιοτήτων και Γνώσεων: Προσφορά πρακτικής κατάρτισης και μεταφοράς γνώσης για την προώθηση βαθύτερης κατανόησης και εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης δασών.
- Προώθηση Συνεργασίας: Διευκόλυνση συζητήσεων και συνεργασιών για την προώθηση συλλογικών δράσεων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι Σχεδιασμένες Θεματικές των Εργαστηρίων περιλαμβάνουν τα εξής:
- Εισαγωγή στη Δασική Οικοφυσιολογία: Απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη φυσιολογία των δέντρων και τις πρακτικές τους εφαρμογές στη διαχείριση των δασών.
- Πρακτικές "Κλιματικά Ευαίσθητης" Δασοκομίας: Στρατηγικές για τη διαχείριση και βελτιστοποίηση των δασών υπό μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
- Μοντελοποίηση Οικοσυστημάτων και Ανάλυση Δεδομένων: Τεχνικές για την προσομοίωση της δυναμικής των δασών και την ερμηνεία περιβαλλοντικών δεδομένων.
- Συμμετοχή της Κοινωίας στη Διαχείριση των Δασών: Βέλτιστες πρακτικές για την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και των ενδιαφερόμενων στη βιώσιμη διαχείριση των δασών.
- Καινοτομίες στη Διατήρηση των Δασών: Εξερεύνηση των τελευταίων εξελίξεων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων.

Μείνετε συντονισμένοι για ανακοινώσεις σχετικά με τις ημερομηνίες και την αναλυτική ατζέντα των επικείμενων εργαστηρίων μας. Αυτές οι εκδηλώσεις θα παρέχουν πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση, συνεργασία και προώθηση του κοινού στόχου για τη βελτιστοποίηση των μεσογειακών πευκοδασών για το ισοζύγιο του άνθρακα και του νερού εν μέσω των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
Με τη συμμετοχή σε αυτά τα μελλοντικά εργαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συμβάλουν στη βιώσιμη διαχείριση και διατήρηση αυτών των ζωτικών οικοσυστημάτων.

```html

Κύριοι Τομείς Επιρροής

```html

Οικοφυσιολογική Έρευνα

Κατανόηση των φυσιολογικών αποκρίσεων των μεσογειακών πευκοδασών στις περιβαλλοντικές πιέσεις, για τη βελτίωση της υγείας και της ανθεκτικότητας των δασών. 

title="Δειγματοληπτική επιφάνεια Ξάνθης - σταδιακή εγκατάσταση πλατύφυλλων">

Πρακτικές Διαχείρισης Δασών

Ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων τεχνικών διαχείρισης, προσαρμοσμένων στη βελτιστοποίηση του ισοζυγίου του άνθρακα και του νερού στα πευκοδάση. 

Κλιματική Ανθεκτικότητα

Ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας των πευκοδασών για να αντέχουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διατήρηση Βιοποικιλότητας

Προώθηση της ποικιλότητας των ειδών μέσα στα πευκοδάση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της λειτουργικότητας του οικοσυστήματος.

Μοντελοποίηση Οικοσυστημάτων

Αξιοποίηση προηγμένων μοντέλων για την πρόβλεψη της δυναμικής των δασών και την καθοδήγηση για αποτελεσματικές αποφάσεις διαχείρισης. 

title="Δειγματοληπτική επιφάνεια Λέσβου - αισθητήρας θερμοκρασίας/υγρασίας">

Εφαρμογή προηγμένων συστημάτων συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης, για την παρακολούθηση της υγείας των δασών και την επικαιροποίηση των πρακτικών διαχείρισης.

Πολιτική και Συμμετοχή των Ενδιαφερόμενων

Συνεργασία με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις τοπικές κοινωνίες και άλλους ενδιαφερόμενους για τη στήριξη βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών διαχείρισης δασών.

Εκπαίδευση και Ενημέρωση

Διάδοση γνώσεων μέσω εργαστηρίων, δημοσιεύσεων και δραστηριοτήτων συμμετοχής της κοινωνίας, για την προώθηση ευρύτερης κατανόησης και συμμετοχής στη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος

ForestSAT 2024

Scion and ForestSAT look forward to welcoming you to Rotorua, Aotearoa / New Zealand on 9th - 13th September for the Association for Forest Spatial Analysis Technologies Conference.
This will be a conference you don't want to miss! You will experience the manaakitanga (hospitality) of the people of Aotearoa and the unique geothermal landscape and scenery Rotorua is famous for. Equally important as the location will be the opportunity to attend stimulating presentations demonstrating new tools and technologies that drive the science forward.

18ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας

Το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Ε.Β.Ε.) θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Οκτωβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι: «Από τη διατήρηση στην αποκατάσταση της φυτοποικιλότητας - προς μία ολιστική προσέγγιση στην εποχή της κλιματικής κρίσης».
Το θέμα του συνεδρίου ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της γνώσης και των ερευνητικών αποτελεσμάτων της Βοτανικής Επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα, που είναι η αποκατάσταση της φυτικής ποικιλότητας σε έναν έντονα μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η βιοποικιλότητα δέχεται ισχυρές και εκτεταμένες πιέσεις. Μία από τις πλέον σημαντικές πιέσεις που δέχεται η φυτοποικιλότητα είναι η κλιματική αλλαγή, η επίδραση της οποίας παρατηρείται να αυξάνεται ραγδαία. Η πρόσφατη ψήφιση του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης αποτελεί ορόσημο για τη διατήρηση και διαχείριση της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη και η αποτελεσματική εφαρμογή του απαιτεί την ενεργή συνδρομή όλων των κλάδων της Βοτανικής Επιστήμης.
Μαζί με τα ερευνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με το βασικό θέμα του συνεδρίου, στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Β.Ε. είναι ευπρόσδεκτα για παρουσίαση όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Βοτανική Επιστήμη, τόσο βασικής όσο και εφαρμοσμένης έρευνας.

FLARE 2024 Annual Meeting

The 10th Annual Meeting will take place in Rome, Italy from October 3-7. The opening reception will be held on the 3rd, parallel sessions and plenary events will be held on the 4th, 5th and 6th, and optional workshops on the 7th. As FLARE celebrates its 10th Anniversary, we will assess the past while looking to the future of forests and livelihoods, as we invite reflections on the theme of the event, “Imagination and Innovation.”
Other sub-themes include forest landscape restoration: challenges and opportunities, social justice in the forest: Rights, power, and collaboration, and data and methods for understanding forests and human well-being.

UN Climate Change Conference

The Government of Azerbaijan will host the 29th Conference of the Parties of the UNFCCC (COP 29), with a view to building on previous successes and paving the way for future ambition to effectively tackle the global challenge of climate change. The meeting comprises the twenty-nineth session of the Conference of the Parties (COP 29), the nineteenth session of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Kyoto Protocol (CMP 19), and the sixth session of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Paris Agreement (CMA 6).
Conference dates: Monday, 11 November to Friday, 22 November 2024. Location: Baku Stadium, Baku, Azerbaijan

5th European Conference of the Ecosystem Services Partnership Ecosystem Services: One Planet, One Health

This year, ESP hosts its 5th European conference under the theme Ecosystem Services: One Planet, One Health. The theme refers to the question of how the ecosystem services concept can address the challenges involved in delivering the global vision of One Health. It highlights the interdependence of human health, animal and plant health, ecosystem health, and the health of the global environment.
The theme aligns with international commitments under the Global Biodiversity Framework and is at the heart of the sustainable development goals. These goals can only be achieved in a healthy and fair economic system that takes the full value of nature`s contributions to human wellbeing into account.
Ecosystem services science can greatly contribute to addressing various sustainable development and global health challenges, and presents a great potential for scientific partnerships across domains and for driving transformative change. ESP is the leading global community in the field of ecosystem services. ESP Conferences serve a vital function for this community, by providing space for knowledge exchange, networking, and innovation. At the 5th ESP Europe conference, we aim to put a special focus on two thematic streams: a) Ecosystem services and health, and b) Ecosystem services and conditions for transformative change. The streams are inspired by the overarching conference theme and will feed into the conference output and takeaways in different ways – with a unified purpose of scaling up the positive impacts of ecosystem services research. Of course, as always, there will also be ample room for session proposals that do not fit neatly in the layout of streams and conditions but do address relevant topics for the ESP community.
The conference will take place on 18-22 November 2024 in Wageningen, the Netherlands. The 5th ESP Europe conference will be an in-person conference to provide an enriching experience that allows attendees to fully immerse themselves in the conference, interact with speakers and engage with other participants in real-time. However, we will explore options to livestream the plenary sessions and possibly other virtual program elements.

Επικοινωνήστε με το PineOptim

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε σχετικές ερωτήσεις σας.

Συντονίστρια του Έργου – Επιστημονικά Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Καλλιόπη Ραδόγλου

Social


Συνολικός Προϋπολογισμός: 400.000,00 €
Χρηματοδότηση: Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛΙΔΕΚ
Κωδικός Έργου: 83200
Συντονίστρια του Έργου - Επιστημονικά Υπεύθυνη: Καλλιόπη Ραδόγλου
Έναρξη - Ολοκλήρωση του Έργου: 01/02/2024 - 31/12/2024

© Copyright 2024 Καλλιόπη Ραδόγλου – Προστατευμένα Δικαιώματα